Jak na kvalitnější svatební fotky?



  • Napsala: Lenka | Přidáno: 16. únor 2021



Ahoj! Zase jsem dala dohromady nějaké to moudro na téma SVATBA. Tentokrát to bude průvodce svatebním focením. Co můžete vy sami ovlivnit, abyste si pomohli k lepším fotkám? Článek bude trochu delší, tak se pohodlně usaďte a já začnu hezky od začátku, na předsvatebním focení.


1.: KOMUNIKUJTE!
Už mi hodně lidí řeklo, že je předsvatební focení zbytečné a ztráta času. Ale mně se prostě líp fotí, když se známe. A proto přijďte na schůzku takoví, jací jste. Nebojte se, že se neznáme (však se poznáme), že neumíte pózovat, že jste se nikdy nefotili, nevíte jak se obléct atd… Tady je základ Vaše pohodlí, přirozenost a dobrá nálada. Make up, hairstyle ani outfit nehrají roli. Já nejraději fotím přirozenost, pohyb a atmosféru. (+ mě moc potěší, když si s sebou vezmete veškeré info o svatbě!) Pokecáme, pofotíme, dostanete fotky. A já pak čekám reakci. Někdy ticho po pěšině…

Po předání fotografií z předsvatebního focení dejte fotografovi vždy zpětnou vazbu a buďte upřímní. Řekněte mu, co se Vám líbí a co ne. Nejen na fotkách. Řekněte mu to i v průběhu focení, když se nebudete cítit dobře. O to líp se budete cítit, až Vás bude fotit ve svatebním.


2.: MYSLETE NA SVĚTLO, PROSTOR I BARVY!
Ve svatební den začínáme focením příprav. Většinou probíhají uvnitř, proto je dobré mít vyřešeno světlo. V zásadě platí, že čím více, tím lépe a ideálně přirozené denní světlo. Když se nedá, přisvítíme (když je čím… a když není, improvizujeme). Nicméně… žádná místnost není bez oken. Líčení, účes, oblékání… Kdyby chyběla zásuvka, prodlužka to jistí, ale to okno je fakt nejvíc top místo na přípravy! Myslete na to, až budete řešit, kam postavíte židli, kde Vás budou líčit a česat.

A co celkové ladění místnosti? Jestliže se chystáte doma, moc se vymýšlet nedá. Hlavní je, aby v pokoji bylo co nejméně věcí, ať vyniknou ty svatební důležitosti. Žádný nepořádek ani chaos by tam být neměl. Když jste někde v areálu, kde si můžete vybrat místnost, myslete i na barvy. Přece jen křiklavě zelená zeď není zrovna ideální. Neutrální, jemné barvy, bílá… to je to pravé, kde vynikne všechna ta krása!

TIP:

Pro focení detailů, zejména šatů a obleku, doporučuji dát si práci a koupit krásná ramínka! My si vozíme svoje erární (kdybychom přece jen někde narazili na nějaká nefotogenická) s nápisy Nevěsta a Ženich z dílny DROBILaser. Našim klientům rádi navrhneme jejich vlastní design, s iniciály, datem nebo vzkazem pro druhou polovičku a necháme vyrobit, aby si je mohli nechat na památku. ;)


3.: ATMOSFÉRA PRO FIRST LOOK!
Vyzvednutí nevěsty = více možností. Buď se vidíte sami dva (ať už uvnitř nebo venku) a já někde za rohem dokumentuji Vaši nejsilnější chvilku z celého dne. Tady není až takový problém s místem a světlem. Druhá možnost je, když se sjíždí hosté a ženich si před nimi má nevěstu vyzvednout. To je najednou v domě (bytě) pro 4 lidi lidí 30 a najít vhodné místo pro tuhle chvíli, je velmi těžké. Nejlepší řešení je, když se tohle odehraje někde, kde nestojí dvacet lidí v hloučku na každé straně, například před domem. Doporučuji hosty usměrnit nebo si naplánovat výše zmíněný first look soukromě. Často se totiž stává, že všichni chtějí dobře vidět, případně sami fotit nebo natáčet a fotograf si pak těžko hledá místo. Nejednou mě někdo odstrčil nebo mi stoupnul přímo před foťák. Víte, on Vám ten člověk pak těžko vytiskne z hlavy vzpomínku, jak se vlastně ženich tvářil, když poprvé viděl nevěstu v plné kráse…

Být utajená nevěsta je dneska už celkem populární přání mnoha žen. Taková ta amerika, když on čeká u oltáře a vidí ji, jak se ve svatebním přibližuje. Má to i tu výhodu, že nemusíte řešit prostor, když jsou už všichni usazení. Zároveň je to paradoxně intimnější - nikdo nebude pronášet žádné hlášky, protože tady se to už prostě nehodí.


4.: VĚŘTE SVÉMU FOTOGRAFOVI!
Další bod a zároveň velmi choulostivá záležitost je počet „fotografů“ na svatbě. Žijeme ve velmi instantním světě. Každý má telefon, který fotí a natáčí. Případně foťák. A má tak nějak pocit (asi), že by měl fotit zrovna on a fotograf je tam vlastně jen tak do počtu. Právě tihle hosté si často stoupnou přede mě, vystrčí před můj objektiv svoji ruku s telefonem atp. Začíná to ve chvíli, kdy si ženich vyzvedává nevěstu, děje se to nejvíc u příchodu na obřad, výměny prstýnků, první pusy a nejkritičtější chvilka je průchod špalírem – tam se objeví v uličce občas telefonů více…! Rozbití talíře, první tanec, krájení dortu atd atd… Jestli chcete mít krásné fotky, pověřte svědky, aby hostům citlivě domluvili, ať prožijí tyhle důležité chvíle s Vámi, naživo, ne přes hledáček. (A taky, ať neplatíte za fotky, které někdo prostě pokazí). Na selfíčko pak přece bude času dost. A opravdu potřebují mít 20 minutový záznam z obřadu, kde vlastně nic není pořádně vidět ani slyšet? Někdy, když je to vhodné, sama přeostřím třeba na ten telefon a vznikne stylová fotka. Ale nikdo nechce mít až tak stylově vyfocenou například výměnu prstýnků že? No a kapitola sama o sobě je video… tam nevymažu žádné ruce ze špalíru…


5.: JEDEN VYVOLENÝ!
K tomuhle mě napadá ještě jedna věc. Když si budete vybírat fotografa, vyberte si toho, jehož tvorba se Vám nejvíce líbí a zároveň Vám vyhovuje i po lidské stránce. Již jsem se setkala s tím, že si snoubenci nemohli vybrat a proto oslovili fotografy dva. Nic proti gustu, ale fakt je, že pokud nechcete mít ze svatby jeden velký photoshoot, nedělejte to. Věřte jednomu, kterého si vyberete (ostatně, ženicha máte taky jenom jednoho, třebaže není dokonalý). Dva fotografové, kteří spolu běžně nespolupracují, si budou překážet. Přestože se nějak domluví a budou se jako správní profesionálové snažit, každý bude chtít vyfotit vše ze svého úhlu pohledu, což je super, ale zároveň pravděpodobně na fotkách bude i druhý fotograf, jehož úhel pohledu je přesně na druhé straně. Víte jak velmi trapné je řešit na svatbě, čí fotky novomanželé vlastně preferují? Věřte, že to ani nechcete vědět ;)

Pokud máte pocit, že Váš fotograf nezvládne to, co očekáváte, hledejte dál. Případně se zeptejte, zda si k sobě může vzít někoho, s kým běžně fotí. Ono už to, že řeknete svému fotografovi: „Na svatbě bude fotit ještě někdo další.„, vypadá tak trochu blbě. To je jako byste mu rovnou řekli „Hele moc nevěřím tomu, že to zvládneš. Pro sichr jsme si objednali kolegu.“ No a jak jistě tušíte, tohle velmi výrazně nabourá důvěru ve vztahu klient-fotograf a to je moc špatně. Potom dost možná bude následovat, že Vám původní fotograf svatbu sám odřekne.

Výběr fotografa podle ceny je už snad úplně mimo tohle téma… to si dáme třeba jindy :D


6.: VŠECHNO SI UŽIJTE A DOPŘEJTE SI ČAS!
Důležité svatební věci, které jsou podstatou celého dne, by se měly odehrávat pomalu a dostatečně dlouho! O čem je řeč? Když si budete vyměňovat prstýnky – Za 1. Nepřekládejte kytici do druhé ruky (dost možná byste ji dali přesně mezi fotografa a levou ruku, na kterou přijde snubní prstýnek), ale předejte ji svědkovi nebo ji odložte. Za 2. Užijte si tu chvíli. Fakt. Prstýnky si budete (jsme optimisti) vyměňovat jen jednou v životě. Zkuste to natáhnout. A co první novomanželská pusa? Prosím, ať ten polibek trvá alespoň tři vteřiny! Navíc nikdo neříká, že musí být jen jeden. Pusa jako od babi nebude to pravé ani pro Vás, natož pro fotografa. Ten na okamžik políbení samozřejmě čeká s prstem na spoušti, ale nezpůsobujte mu zbytečně stres, ještě ho budete do večera potřebovat :D

TIP:

Dejte svědkům za úkol, aby objektivně pozorovali, jestli příliš nespěcháte, a aby Vám jemně připomněli, že můžete zpomalit. Vám to tak přijít nemusí, ale všichni ostatní to uvidí. To stejné platí pro předání kytice před výměnou prstýnků pro případ, že byste na to zapomněli. Stojí u Vás nejblíž, využijte toho.


7.: ZASE TEN PROSTOR!
Po obřadu jsou na řadě gratulace. Pokud se obřad odehrává například v kostele nebo vlastně kdekoli uvnitř, počkejte s gratulacemi až ven. Nebo se minimálně předem poraďte s fotografem, on Vám řekne, kde to bude nejlepší s ohledem na místo i světlo. Je to jedna z nejemotivnějších chvílí celého dne. Dá se použít i blesk, ale opravdu chcete, aby fotky z gratulací připomínaly tiskovou konferenci?


8.: DEJTE HOSTŮM PŘÍLEŽITOST BÝT KREATIVNÍ!
Špalír! Moje topka ze všech svatebních zvyků! Miluju tu chvíli, kdy jdete mezi hosty, napětí je pryč, emoce jsou vidět na Vás i na všech ostatních, prostě odcházíte z místa, kde jste se vzali! Nastává otázka, co házet? Na některých místech je zakázáno házet cokoliv. Pokud házet můžete, co vybrat? Nabízí se rýže, vystřelovací konfety, okvětní lístky. Rýže je fajn a vypadá na fotkách skvěle v protisvětle. Budete ji mít všude, ale ono to pak ze sebe setřást obvykle není nic strašného. Vystřelovací konfety vypadají také dobře, jen je dobré, aby fotograf věděl, kdo a kdy je bude používat. Okvětní lístky vypadají krásně, vidět jsou dobře, ale není to zrovna ekonomická varianta. Záměrně jsem nezmínila bublifuky – má to dost nevýhod. Když je bezvětří, jsou fajn. Ale stačí vánek a nebude na fotce ani bublinka, případně budou místo krásných bublin na fotce rozmazané fleky. Z některých budou fleky i na šatech a obleku. Na bublifuky tedy pozor!


9.: ORGANIZUJTE A ZAPOJTE SVĚDKY!
Skupinové focení. Zpravidla nejlepší čas je ihned po obřadu. Všichni jsou ještě dojatí, upravení a je to na fotkách vidět. Následují menší skupinky. Při velkých svatbách se někdy stane, že po předání fotek novomanželé zjistí, že se s někým zapomněli vyfotit. Proto nejlepší věc, kterou můžete udělat, je sepsat si seznam hostů, se kterými se budete fotit. Ten seznam by měli mít u sebe svědci a po hromadné fotografii už se mohou hosté rozejít. Svědci budou volat vždycky jen skupinku na fotku, pak další a další… Hosté nemusí stát a čekat a zároveň na nikoho nezapomenete.


10.: CHYTRÝ ZASEDACÍ POŘÁDEK JE SUPER!
Přesouváme se dovnitř ke společnému obědu. Co se týká nasvícení stolů, je fajn, když novomanželé nesedí zrovna ve stínu. Pozornost věnujte i pozadí, které za Vámi je. Fotky může narušovat například umaštěná zeď, obraz, zásuvky nebo vypínač, lišta s kabely apod. Uspořádání stolů stojí také za zmínku. Není zrovna fotogenické, když jsou hosté na sobě namačkaní. Kulaté stoly jsou vyřešené, jen by měly být dostatečně velké. Totéž platí i u obdélníkových stolů stojících samostatně. Spojené stoly se dají uspořádat například do U, I nebo L.

TIP:

Myslete na to, že Vás fotograf pravděpodobně bude fotit u stolu i z dálky. Je proto vhodné, aby na Vás byl "volný výhled" aspoň z nějakého místa čelem k Vám. Pokud tedy nechcete mít fotky se spoustou hlav hostů.


11.: PROGRAM
Začněme třeba krájením dortu. Když je to možné, vyvezte dort ven nebo na parket, prostě někam, kde všichni uvidí a bude tam dostatečné a dobré světlo (to Vám může poradit fotograf). U prvního tance už pak záleží na Vás, jestli chcete spíš intimčo a útulno, tmavší fotky, záři reflektorů nebo originální zelený parket. Společné hry by se nikdy neměly konat po tmě. Bývá u nich kopec srandy, byla by škoda mít zašuměné a rozmazané fotky. Technika není všemocná a i nejpřizpůsobivější fotografové mají svůj limit.


12.: NEJKRÁSNĚJŠÍ SPOLEČNÉ FOTKY VZNIKAJÍ VE ZLATÉ HODINCE!
Čas na Vaše společné fotky. Řeknu to narovinu, nejlepší je západ slunce. Ne po obědě, ne odpoledne, ale na západ slunce. Když máte tu možnost, využijte ji, bude to jak z reklamy na největší lovestory ever. Šikovný fotograf to zmákne rychle (on ten západ ani dlouho netrvá) a stojí to za to! Hosté už se většinou baví a nechybíte jim, nebojte. A kdyby jo, je přece jedno jestli chybíte po obědě nebo později ;). Někdy to nejde, ale i tak si poradíme. Řešením může být focení v areálu, kde probíhá svatba, třeba 2x na krátkou chvilku. Věřte, že pozdější fotky budou prostě hezčí.

TIP:

Pokud chcete fotky ve zlaté hodince zakomponovat do programu, zjistěte si, v kolik hodin přibližně zapadá v daný den na daném místě slunce. Počítejte s časem i pro přesun na místo. Nebo se domluvte s fotografem, on už bude vědět :)


13.: SPECIÁLNÍ EFEKTY JEN SE ZKUŠENOSTMI!
Je libo prskavky? Domluvte se s fotografem. Každý kdo s nimi má zkušenosti, má svůj ideální čas na ty svoje prskavkové fotky. Stejně tak poradí, které použít (my si vozíme svoje). Když zkušenosti nemá, nechtějte to po něm (leda že by si to do svatby natrénoval) nebo nečekejte zázraky, není legrace to fotit. Už zkoordinovat společensky unavené hosty, kteří neví, co se po nich chce a připadá jim jako hrozná sranda, že má něco hořet, je dost náročný úkol. Ale fakt, postavit 60 lidí do špalíru, aby jim to stejně dlouho hořelo a mělo to jakžtakž kompozici je fakt masakrální výkon! Pro představu, ta prskavka hoří chvíli, na nastavení foťáku máme asi 2 vteřiny a na fotku dalších cca 5 (když se zadaří), pokud nechcete jen jednu. To samé platí pro dýmovnice, ohňostroje, oheň a další srandy.

TIP:

Nechejte si od fotografa ukázat více takových fotek z jedné série i z více svateb a nespoléhejte jen na veřejné portfolio. 99,9% fotografů zveřejní jen nejlepší záběry, na kterých ale může jít jen o šťastnou náhodu. Chtějte zkušenosti, ne náhody.


14.: NEŘEŠTE A ŽIJTE!
To nejdůležitější na konec! Je to Váš den, užijte si ho. Za pár měsíců po svatbě si nevzpomenete, jak chutnal dort, jestli polévka nebyla moc slaná (nebo to třeba někdo říkal). Nebude už důležité, jestli jste všechno stihli na minutu přesně nebo že se dort v teple trochu (hodně) roztekl. Tyhle věci Vás budou stresovat a to je špatně. Víte, co nejraději fotím? Už jsem se zmínila… tak ještě jednou: Přirozenost. Pohyb. Záchvaty smíchu. Šílené nápady. Lásku. Dobrodružství…

Přeji příjemné plánování svatby a jestli to četl i nějaký fotograf, tak dobré světlo!


SHRNUTÍ NA ZÁVĚR

Nebojte se mluvit s fotografem o Vašich představách a vždy mu řekněte, když se Vám něco nelíbí. V hodně věcech Vám může poradit, vždyť je to jeden z nejzkušenějších lidí ve Vašem svatebním týmu! Snažte se alespoň trochu si představit, jak budou fotky vypadat na určitém místě a kolik se kam vejde lidí a jestli je tam dostatek světla. Vybírejte fotografa podle jeho práce a toho, jak si s ním rozumíte. Důvěra je základ, ale musí být opodstatněná. U důležitých věcí se nebojte zpomalit, vyplatí se to. Pokud Vám záleží na pěkných fotkách, je důležité tomu přizpůsobit čas focení v programu a seznámit s tím hosty. Speciální efekty u focení vyžadují speciální zkušenosti. Pokud je fotograf nemá, nemůžete čekat 100% výsledek. A to hlavní - uvolněte se, bavte se a užijte si Váš velký den.




Telefon

737 710 794

Email

my@fotimejinak.eu

Umístění

Hranice, celá ČR