Kdo jsme, co fotíme, jak fotíme a tak! 2.díl



  • Napsala: Lenka | Přidáno: 12. leden 2021



Hlavně jsem se naučila fotit. Naučila jsem se, že se jinak fotí děti a jinak svatba, jinak rodinka a jinak portrét. Naučila jsem se rychle nastavit foťák a pracovat s nastavením i průběžně. Protože o tom to je, většinou není čas koukat na tlačítka a nastavení. Je čas jen na to, mačkat spoušť. Naučila jsem se taky rychle vymyslet, jak to vyfotím a mít po ruce vždycky ten správný objektiv, ideálně i druhý na výměnu. A pokaždé přišla nečekaná situace = naučila jsem se taky hodně improvizovat. Tady by se dalo psát… a stejně ještě pořád neumím všechno, co bych chtěla umět. Smutné je, že se to nejspíš ani nikdy všechno nenaučím, protože je na to život krátký.


Postprodukce. Lightroom a Photoshop. Právě tuhle kombinaci nejčastěji používáme. Nebylo to ze dne na den a dost mi to zlepšilo angličtinu :-D


Něco jsem se naučila například i o technice. Do toho se nikomu pořádně nechce, ale proč? Ano, je to teorie. Když si člověk nevyzkouší, nechápe. Ale na druhou stranu, když to umím použít a také znám teorii, je to skvělý předpoklad pro to, předat zkušenosti dále. Naučila jsem se tedy pojmenovat, co i proč dělám a používám, když fotím. Předat aspoň to, co už ovládám někomu, kdo to ještě neumí a chce se zlepšit. Zjistila jsem, že je důležité nebýt odkázaná jen na klienty (kteří když nejsou, není ani příjem). Stálo mě to hodně hodin čtení článků, mnohdy i s překladem - tady slušná dávka angličtiny. Ale stálo to za to.

"A tak přišel den, kdy jsme řešili, že přišel čas a bylo by fajn začít naplno."

Marketing. Tady přišlo teprve to pořádný čtení! Jestliže jsem chtěla, aby mě focení živilo, musela jsem se naučit taky jak oslovit klienta, jak mu představit portfolio, jak s ním komunikovat a jaký servis mu poskytnout, jaké nástroje mám k dispozici a jak je správně využívat. Pročetla jsem stovky webovek, procházela jsem i účty na sociálních sítích. Odposlouchala jsem si streamy, workshopy, mentoringy. Další věc byla naučit se vytvořit obsah… sociální sítě, kapitola sama o sobě. Dřív jsem FB měla jen kvůli messengeru, protože ho měli všichni. A Instagram? Ten byl především k prohlížení. Žádné moje příspěvky nebyly. Ale jsou to nejsilnější marketingový nástroje – takže zase učení a zkoušení. Reklamy, letáky, galerie, příspěvky, příběhy a já už ani nevím co všechno. To bylo pro mě asi nejtěžší. Což je v dnešní době zvláštní.


Cenotvorba. Kolik stojí moje práce včetně všech poplatků, nákladů, amortizace techniky, čistého pracovního času? Kolik potřebuji vydělat, abych z toho taky měla nějaký příjem a ne jen pokrytí nákladů? Tohle byla velká matematika a fakt megaobří prozření… o tom chystám článek na později, třeba to taky někomu pomůže!


Plánování, osobní vs. Pracovní život. Taky téma, které se tady brzy objeví.


A tak přišel den, kdy jsme řešili, že přišel čas a bylo by fajn začít naplno. Pořád se mám a budu mít co učit, ale vím, že moje práce už je na takové úrovni, aby mě uživila. Mám parťáka a ve dvou se to lépe fotí. A tak všechny informace, návody a moudra, co jsem dosud nasbírala, bylo potřeba využít v praxi. Takže logo, web, reklama, fb, insta. Naplánovat, efektivně obsadit sezonu. Mluvím tady ted v první osobě, protože ten prvotní návrh, co a jak, byl z mojí hlavy. Ale na každé téma jsme doma s Pavlem hodili diskuzi. I on totiž četl. Nějak jsme dali dohromady finální verzi. Dali jsme tomu třičtvrtě roku čas, protože zároveň bylo potřeba fotit zakázky, které přicházely. Stihli jsme to za tři měsíce a tak jsem se na živnosťáku ocitla o půlroku dříve, než jsem původně chtěla, ale jako co si budem… vyplatilo se a možná jenom dobře, že to tak dopadlo. Protože původní plán byl šlápnout na plný plyn v říjnu 2020 a jak všichni víme, to byl zrovna tvrdý lockdown a nesměli jsme provozovat naši službu. Takže díky bohu za ty 4 roky, které nám vlastně oběma v mnohém pomohly. Stihli jsme tak naplno fungovat alespoň od léta do podzimního lockdownu. A já doufám, že příští rok, na který se mi v kovidové době povedlo obsadit téměř celý diář za dva měsíce, bude probíhat tak jak má. Že všechny novinky, které jsme nachystali, proběhnou. Že nebudeme rušit žádnou svatbu, protože ty, které jsou už naplánované, budou všechny super a nerada bych, aby nás o ně kovid připravil!


Tím bych to dneska uzavřela. Jestli jste to dočetli až sem, díky za Vaši chvilku, kterou jste mi věnovali a zase někdy!




Telefon

737 710 794

Email

my@fotimejinak.eu

Umístění

Hranice, celá ČR